Het is nooit te laat voor een carrièreswitch

Je hebt vast wel eens interviews voorbij zien komen waarin mensen enthousiast vertellen over de carrièreswitch die hun leven een stuk mooier heeft gemaakt. Vol passie vertellen zij over hun nieuwe beroep, dat vaak iets compleet anders is dan wat zij voorheen deden. Lijkt jou dat ook wel wat, iets compleet anders gaan doen? Wat houdt je tegen!

Denk er goed over na

Je baan vaarwelzeggen en iets compleet anders gaan doen, is niet iets dat je even in een opwelling moet beslissen. Iedere keuze die je maakt brengt tenslotte consequenties met zich mee. Het is verstandig om hier bewust mee om te gaan, en goed in kaart te brengen wat de consequenties, bijvoorbeeld op financieel gebied, voor jou zouden zijn.

Gebruik het lijstje dat je op deze manier samenstelt echter niet als manier om jezelf ervan te overtuigen dat je het maar beter niet kunt doen, van baan wisselen. Probeer de problemen die eventueel kunnen ontstaan vooral op te lossen. Vereist de nieuwe carrière die je in gedachten hebt een opleiding die geld kost? Bekijk dan of er wellicht een werkgever is die bereid is om in jou te investeren. Misschien kun je dan tijdens je opleiding al aan de slag, om ook in de praktijk alvast wat ervaring op te doen.

Voor je de keuze definitief maakt, en gaat voor een heel andere carrière, is het wel verstandig om een heel goed beeld te krijgen van het beroep waar je voor kiest. Probeer zoveel mogelijk mensen te spreken die hetzelfde beroep hebben, en kijk of je ergens een dagje mee kunt lopen zodat je precies kunt zien wat het werk inhoudt. Alleen dan kun je de juiste keuze maken, en inschatten of dit echt iets voor jou gaat zijn.

Wat wordt het?

Opvallend veel mensen die kiezen voor een totaal ander beroep, kiezen voor het onderwijs of de zorg. Dit zijn gebieden waar goede omscholingsregelingen voor beschikbaar zijn, en waar ook veel werk in te vinden is. Er worden volop docenten gezocht, waarbij ervaring in het bedrijfsleven vaak alleen maar wordt gewaardeerd. Het onderwijs wordt er rijker van, als mensen die bijvoorbeeld jarenlang als accountant hebben gewerkt nu als docent economie aan de slag gaan. Voor leerlingen is het alleen maar mooi, iemand die hen op basis van eigen ervaring kan voorbereiden op het werk dat ze later kunnen gaan doen.

Er zijn volop onderwijs vacatures, en voor de zorg geldt hetzelfde, waar zij-instromers van harte welkom zijn. Wil je iets compleet anders gaan doen, en echt iets voor mensen kunnen betekenen, is een switch misschien ook wel iets voor jou.