Steeds meer filamenten verkrijgbaar

Een filament is in principe niets meer dan een grondstof voor een 3D-printer. Filamenten worden dan ook wel de cartridges van een 3D-printer genoemd. Nu 3D-printen steeds populairder wordt zien we ook het aanbod van de beschikbare filamenten vergoten. Lees verder voor meer informatie over de beschikbare filamenten in Nederland.

 Naarmate we in Nederland steeds vaker gebruik maken van 3D-printing is het niet meer dan logisch dat het aanbod van de filamenten aan het groeien is. Steeds meer fabrikanten gaan zich namelijk bezighouden met het ontwikkelen van filamenten in nieuwe kleuren of met speciale eigenschappen. Tegenwoordig kunnen we echter al kiezen uit bijvoorbeeld PLA-filament, PETG-filament of bijvoorbeeld ABG-filament. Ieder filament beschikt over speciale eigenschappen waardoor er weer 3D-objecten van hoge kwaliteit geprint kunnen worden die bijvoorbeeld ook nog eens bestand zijn tegen zware weersomstandigheden.

De afdrukinstellingen van de filamenten

Ondanks dat filamenten van dezelfde fabrikant afkomstig kunnen zijn heeft ieder filament echter wel haar eigen afdrukinstellingen nodig. Daarnaast is het ook mogelijk dat twee dezelfde filamenten die verschillen in kleur verschillende instellingen vereisen. Wij raden je dan ook aan om altijd de aanbevolen instellingen te gebruiken voor het beste eindresultaat. Kies bijvoorbeeld dan ook nooit voor een te hoge afdruktemperatuur, omdat dit het eindresultaat van jouw 3D-geprinte object negatief kan beïnvloeden.

Beginnen met 3D-printen?

Wanneer je wilt beginnen met 3D-printen is het van groot belang om te beginnen met het meest gemakkelijk te printen 3D-filament. Uit onze eigen ervaring is gebleken dat PLA filament hier bij uitstek het meest voor geschikt. PLA-filament vereist bijvoorbeeld geen complexe afdrukinstellingen en daarnaast kan PLA-filament geprint worden met de meeste 3D-printers. 

Meer informatie over filament?

Wanneer je je aan het inlezen bent op het gebied van 3D-printen en filamenten kan dit blogartikel misschien nog wel lastig voor je zijn. Wanneer je echter behoefte hebt aan meer informatie raden we je altijd aan om contact op te nemen met een specialist. Zij kunnen je in de meeste gevallen voorzien van advies op maat en je helpen tijdens het zetten van je eerste stappen op het gebied van 3D-printen.