Tips om thuis studeren makkelijker te maken

Met de eindexamens in het vooruitzicht is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Dit betekent op tijd beginnen met leren en veel oefenen. Met het mooie voorjaar in aantocht, kan het lastig zijn om jezelf op te sluiten op je kamer om te studeren. Het liefst ga je natuurlijk naar buiten lekker genieten van de zon en afspreken met vrienden. Om het studeren thuis makkelijker te maken hebben wij een aantal tips voor je opgesteld, waardoor jij goed voorbereid je examens in gaat!

Plek

Een van de belangrijkste tips die we je mee kunnen geven is: kies een goede plek om te studeren. Hoe verleidelijk het misschien ook is om in je bed te liggen en te studeren, het is geen effectieve methode voor als je geconcentreerd wilt werken. In plaats hiervan kun je beter aan een bureau of tafel gaan zitten, met je rug recht. Hiernaast is een kamer met veel daglicht en voldoende zuurstof essentieel. Gooi dus die gordijnen en eventueel een raampje open!

Planning

Maak van te voren een planning waarbij je per dag beschrijft wat je gaat leren. Dus hoeveel hoofdstukken, pagina’s etc. Zo heb je een houvast en kun je gericht toewerken naar het examen. Ook weet je op die manier of je op schema loopt of dat je er nog een tandje bij mag doen. Als je een beetje op tijd begint zul je zien dat het niet moeilijk is om de planning te volgen. Als je dit elke dag netjes bijhoudt, zul je zien dat er een soort regelmaat ontstaat.

Haal de juiste materialen in huis

Zorg ervoor dat je thuis beschikt over alle materialen die je nodig kan hebben bij het leren. Dit begint al bij al je boeken en werkschriften. Ga na op de boekenlijst of je alles in huis hebt en zo niet: bestellen maar! Dit geldt voor lesmateriaal voor het Vmbo, Havo, Gymnasium enzovoorts. Voor elke opleidingsrichting is online wel een overzicht te vinden van alle materialen die je moet hebben.