Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Ondanks dat je ziek bent, probeert je werkgever je te ontslaan. Die moet je salaris natuurlijk doorbetalen, ook al kun je niet werken. Je krijgt van je werkgever een vaststellingsovereenkomst voorgeschoteld. Hiermee kunnen jullie samen ontslag met wederzijds goedvinden regelen. Maar bij het tekenen van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte gaat het vaak mis. We leggen uit hoe het zit.

Tijdelijk contract bij ziekte

Je werkgever mag besluiten om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet te verlengen. Je hebt dan wel recht op een transitievergoeding ter hoogte van 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Ook zal je werkgever de aanzegtermijn van één maand moeten respecteren. Doet deze dat niet? Dan heb je recht op minimaal een half maandsalaris extra.

Vast contract bij ziekte

Als je ziek bent en een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt, kan je werkgever je niet zomaar ontslaan. Er geldt namelijk een opzegverbod. Het komt wel geregeld voor dat een werknemer bij ziekte een vaststellingsovereenkomst krijgt aangeboden, zich op papier beter meldt om zo tot ontslag met wederzijds goedvinden te komen. De opzegtermijn moet gerespecteerd worden. Bovendien heb je in zo’n situatie behoorlijk wat ruimte om te onderhandelen over je ontslagvergoeding en andere ontslagvoorwaarden.

Doorbetaling salaris bij ziekte

Je werkgever is verplicht om je loon bij ziekte door te betalen zolang je tijdelijke contract loopt. Bij een vast contract is dat maximaal 2 jaar, alvorens het ontslagverbod vervalt. Tegelijkertijd zal deze zich moeten inzetten om je te laten re-integreren. Dat is vaak een duur en tijdrovend proces. Daarom proberen werkgevers liever om een contract middels een vaststellingsovereenkomst te beëindigen. Jouw medewerking is dan wel een voorwaarde. Overweeg het als je zelf ook toe bent aan een nieuwe baan of graag uit elkaar wilt.

Vaststellingsovereenkomst tekenen bij ziekte

Het is mogelijk om een vaststellingsovereenkomst te tekenen bij ziekte, als de klachten werkgerelateerd zijn en je verwacht (snel) beter te zijn na ontslag. Ben je echt (of langdurig) ziek, dan is het onverstandig. Als je de vaststellingsovereenkomst toch tekent en bij het UWV aanklopt voor een WW-uitkering, oordelen zij dat je daar geen recht op hebt. Waarom zou het UWV je betalen als je werkgever dat ook zou doen? Er zijn echter uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je weer bijna beter bent. Of verwacht beter te zijn zodra je in dienst treedt bij je nieuwe werkgever. De regels zijn echter ingewikkeld en het is aan te raden om een arbeidsjurist te raadplegen voordat je tekent.

Let bij ziekte op deze punten

  • Als je niet (echt) ziek bent, dan kun je na het tekenen van een vaststellingsovereenkomst recht hebben op een WW-uitkering. Hetzelfde geldt voor wanneer je echt ziek bent, maar verwacht beter te zijn als je uit dienst gaat of aan je nieuwe baan begint.
  • Als je echt ziek bent en na je ontslag geen zicht hebt op een nieuwe baan of niet kunt solliciteren, dan komt je WW-uitkering in gevaar.
  • Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte is mogelijk, mits de inhoud 100% in orde is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *