Waarom journalistiek een spannend beroep is

Een journalist verzamelt feiten over nieuwswaardige gebeurtenissen en onderwerpen van algemeen belang. Deze feiten worden verwerkt en gepubliceerd via broadcast, narrowcast, podcast, print of online. Van roddeljournalistiek tot het opsporen van misdadigers; het zijn allemaal vormen van journalistiek. Begin jouw zoektocht naar de waarheid met een gedegen HBO opleiding, journalistiek kan namelijk heel spannend zijn!

Spanning, sensatie en gevaar

Hoewel ‘spannend’ aantrekkelijk is, moet je niet vergeten dat journalist zijn ook risico’s met zich meebrengt. Het is reuze spannend om diepgravend onderzoek te doen naar grote criminelen, maar we hebben met de aanslag op Peter R. de Vries gezien dat het een gevaarlijk beroep kan zijn. Gelukkig zijn er ook andere spannende onderwerpen waar je niet direct je leven voor op het spel hoeft te zetten. In een HBO journalistiek leer je niet alleen de basis vaardigheden waar een goede journalist aan moet voldoen, je zult ook kennismaken met diverse werkgebieden.

Fake News en Mainstream Media

Er wordt veel geklaagd over de traditionele media kanalen. Niet in de laatste plaats voormalig president Donald Trump die onvoordelige nieuwsfeiten steevast ‘fake news’ noemde. Of ‘wappies’ die niet meer geloven in MSM en hun heil zoeken bij zelfbenoemde experts. Arjen Lubach noemde het ooit de ‘fabeltjesfuik’, waarin mensen op social media steeds bevestiging krijgen van hun mening zonder tegengeluid. Dit heet ‘confirmation bias’, een heel interessant onderwerp voor iedere aankomende journalist. Als professional moet je ondanks tegengestelde meningen en soms troebele informatie de waarheid boven tafel zien te krijgen. Ook als niet iedereen daar gelukkig van wordt. Dat maakt journalistiek reuze spannend!

Ben jij een journalist?

Een journalist moet enkele kenmerken bezitten. Als eerste een nieuwsgierig karakter. Vervolgens een kritische blik op zaken, je neemt niet zomaar alles voor waar aan. En ook relativeringsvermogen. Waar jij jaren research in stopt wordt door anderen terzijde geschoven als ‘onzin’ of ‘stemmingmakerij’.

Naast kranten en blogs hebben podcasts met hun onderzoeksjournalistiek laten zien, of beter gezegd horen, dat journalisme meer dan ooit relevant én belangrijk is. Begin je oriëntatie op HBOstart, dit is hét platform voor aankomend HBO studenten die op zoek zijn naar onafhankelijke informatie over studies en scholen. Als journalist moet je zelf research doen maar een goede bron is goud waard!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*